2.Dünya savaşından önce palet raf sistemleri çok yaygın değildi. Palet Raf sisteminin tekrar gündeme gelmesi, depolara ürünleri dikey olarak depolama kabiliyetini sundu. Depolar bu avantajı yakaladıktan sonra ilerleyen zamanla beraber mevcut depolama kapasitelerini 2 hatta 3 kat arttırdılar.
Yıllar geçtikçe hem depolamayı oluşturan bileşenler hem de depolanan ürünlerin içerikleri, paketleme standartları ve biçimleri değişti. Öyle ki ağır yük depolama için kimi zaman artık daha dayanıklı ve esnek olduğu kabul edilen özel olarak sert plastikten imal edilen paletler kullanılmaya başlandı. Özellikle bu plastik paletler Çin’de çok kullanılmaktadır. Öte yandan teknolojinin gelişmesiyle beraber ağır yük raflarının hammaddesi olan çeliğin içeriğindeki kompozit maddelerde dayanıklılığı arttırma amaçlı revizyona gidildi. Bunun sonucunda çelik içeriğinde ağırlık olarak daha hafif ancak daha dayanıklı kompozit malzemeler kullanılmaya başlandı.
Tüm bu faktörlerin dinamik bir süreçten geçtiği bir dönemde amaca, iklime, depo boyutlarına, bütçeye, depolanan ürünün özelliklerine göre değişen depolama sistemleri ortaya çıkmıştır.
Bu yüzden bir depolama sistemi için “En çok tercih edilen” ibaresini kullanmak hatalı bir kavram olarak nitelenebilir. Bunun için “depolanan ürüne ya da depolanacak yere uygun depolama raf sistemleri” tanımını kullanmak yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıracaktır.