Güncel kataloğumuzu görüntülemek için tıklayın.      (X)
Setaf

Akıllı Raf Teknolojileri Süpermarketinizi Böyle Değiştirecek

Dikkatinizi süpermarketlerdeki raflara yönelttiğinizde onların ne denli hızlı değiştiğine şahit olabiliyorsunuz. Çok yakın bir zamanda bir market rafının yanından ürünlerle geçerken, orada elektronik etiketler, kişiye özel reklamlar, RFID (radyo frekansıyla kimlik okuyucu) teknolojisi, nesnelerin interneti (IOT) gibi  teknolojilere rastlamanız mümkün olacaktır.


Akıllı Raf Teknolojileri Süpermarketinizi Böyle Değiştirecek

Perakendeciler bir yandan, bildiğimiz klasik fiyat etiketlerini değiştire dursun, dijital ekranlı akıllı raflar bir çok mağazada yerini almaya hazırlanmaktadır.

Elektronik Etiketler

Bugün çoğu market rafına baktığınızda, hepsinin önünde fiyatları ve indirimleri gururla gösteren kenara tutturulmuş etiketler görürsünüz. Elektronik etiketler, bütün bu kağıt etiketlere son vererek, fiyatların mağazanın tamamında dakikalar içinde değiştirilebilmesini sağlayacaktır.

ABD'nin en büyük perakende süpermarket zincirlerinden Kroger daha önceden EDGE denen bulut bazlı ekran uygulamasını raf çözümlerine yönelik olarak kullanmaya başlamıştı. Kroger firmasının bu uygulaması fiyatları, reklamları, besinler ile ilgili verileri, kuponları ve videoları görüntüleme özelliğine sahiptir. Bir süt standının önünde durduğunuzu ve telefonunuzla tarayabileceğiniz bir yanıp sönen kupon alırken farklı markalar arasında beslenme bilgilerini anında karşılaştırdığınızı hayal edin.

Resim 1 - Dünyanın en büyük süpermarket zinciri olan Wal-Mart reyonlarında Kellog’s ürünlerinin sergilendiği akıllı raflar.

Kişiselleştirilmiş Reklamlar

Akıllı raflar, müşterinin akıllı telefonundaki uygulamalar aracılığıyla irtibat kurabilme özelliğine sahiptirler. Örneğin; raflara takılı sensorlar siz onlara yaklaştığınız zaman, sizin geçen hafta aldığınız aynı ekmeğin indirimli bir fiyatını gösterebilirler. Ayrıca, şayet mağazanın uygulamasını bir alışveriş listesi oluşturmak için kullandığınızda, akıllı raflar da listenizle iletişime geçerek, ihtiyacınız olan ürünü nerede bulabileceğinizi size söyleyecektir. Gizlilik ve verileriyle ilgili endişelerine rağmen, bazı tüketiciler mağazanın bu uygulamasını kullanmak için kişisel bilgilerini ve satın alma geçmişlerini paylaşmaktan çekinmeyeceklerdir.

Resim 2 - Kişiselleştirilmiş reklamlar perakende firmalarının müşteriye daha çok ürün satması amaçlayan uygulamalardır.

RFID (Radyo Frekansıyla Kimlik Okuyucu) Teknolojisi

Radyo frekansı kimlik okuyucusu, verileri almak ve iletmek için bir anten, okuyucu ve mikroçipi de içinde barındıran bir etikete sahip bir cihazdır. Bu okuyucu radyo dalgalarını, ürünleri tanımak ve onlarla ilgili bilgileri iletmek için kullanır. Süpermarketlerde bu teknoloji, perakendecilerin envanteri yönetmesine ve izlemesine yardımcı olabilir. RFID etiketleri market çalışanlarını raflar boşaldığında ya da tekrar raflara ürün konması gerektiğinde ya da biri rafa yanlış bir ürün koyduğunda uyarabilir. Robotik süpermarket kasalarıyla uyumlu çalışan her ürünün üzerindeki RFID etiketleri otomatik olarak satın aldığınız ürünleri tarayarak, satın alma işleminin daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar.

Resim 3 - RFID teknolojisi, yine bu sisteme uyumlu sepet ve market kasalarıyla alışverişi önemli derecede hızlandırır.

IOT Sensörleri (Nesnelerin İnterneti)

İnternete sahip sensörlü objelerin bir süpermarket içinde pek çok potansiyel kullanım alanı vardır. Bunlardan en temel olanlardan bir tanesiyse ısı kontrolüdür. IOT sensörleri, ısıda bir dalgalanma tüm dondurmaları mahvetmeden ya da satılacak etlerin bozulmasına sebep olmadan önce onlarda bir sorun olmamasından emin olmak maksadıyla, donduruculardaki ve bu ürünlerin paketlendiği kutulardaki sıcaklıkları kontrol edebilir. Bu sistem aynı zamanda yukarda sözünü ettiğimiz akıllı raflardan aldıkları verileri market çalışanlarına (reyon görevlisi, mağaza müdürü ve müdür yardımcısı) analiz için gönderir. IOT sistemi süpermarketlerde hangi ürünlerin müşterilere hitabettiğini anlamamıza yardımcı olabilir. Bu suretle de ürünlerin teşhirinin mağazada nasıl yapılacağını da yakından etkileyebilir.

Resim 4 - IOT teknolojisi mağazalardaki bir çok dengeyi değiştirecek yeniliklerle geliyor.


Haberler

Bizden ve sektörden en güncel haberler ve makaleler. TÜMÜNÜ GÖSTER